Музеј
МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ-БЕОГРАД,
ОДЕЉЕЊЕ - МУЗЕЈ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА
снимак је поклон Др Петра МарковићаУ згради Српског лекарског друштва, у улици Џорџа Вашингтона 19, отворена је 27. марта 2012. године нова стална поставка Музеја науке и технике – Одељења Музеј Српског лекарског друштва. Аутор изложбе под називом Медицина у Србији кроз векове је др Јелена Јовановић-Симић, а аутор поставке Зоран Ђорђевић, академски сликар. У свечаној атмосфери присутне госте поздравили су академик Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва, и Соња Зимонић, директорка Музеја науке и технике. Изложбу је отворио министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић.

Музеј Српског лекарског друштва основан је 1955. године на иницијативу проф. др Владимира Станојевића, нашег познатог лекара и историчара медицине. Оснивањем Музеја настављена је традиција прикупљања и чувања медицинских предмета у Српском лекарском друштву, која датира од 1872. године. Од 2007. године Музеј Српског лекарског друштва налази се у саставу Музеја науке и технике.

Изложба Медицина у Србији кроз векове обухвата период од касног палеолита до данашњих дана. Предметима из збирки Палеопатологија и Римски медицински инструменти, који сведоче о постојању болести и начинима лечења људи, представљени су периоди на овом простору пре насељавања Срба. Најстарији експонат на изложби је лакатна кост Кромањонца са санираним преломом, чију је старост одредио проф. др Србољуб Живановић радиокарбонском методом датирања (више од 7.000 година).Представљени су високи домети средњовековне српске медицине, чији је зачетник Свети Сава, али и традиционални начини лечења.

​Документима, фотографијама, медицинским инструментима, апаратима и прибором приказан је развојни пут здравства и медицине у обновљеној Србији, који обухвата формирање лекарског кадра и долазак у Србију првих наших доктора медицине, као и оснивање првих здравствених установа – болница, карантина, апотека,... Истакнут је значај Српског лекарског друштва, које је основано 1872. године иницијативом др Владана Ђорђевића. Друштво је до оснивања првог медицинског факултета било једино место стручног усавршавања лекара у Србији, а његов рад је представљен првим медицинским публикацијама, фотографијама, докторским дипломама и личним предметима чланова.Изложбом су обухваћена велика медицинска открића 19. века – анестезија, антисепса и асепса, рендгенски зраци и њихово увођење у медицинску праксу код нас.

О здравственом просвећивању и развоју установа превентивне медицине, оснивању београдског Медицинског факултета и Министарства здравља, који су обележили прве деценије 20. века, сведоче публикације, документа, скрипта с предавањима, медицински уређаји и апарати лекара и првих професора овог факултета – Милана Јовановића Батута, Ника Миљанића, Александра Костића, Ђорђа Нешића,...Своје место на изложби нашли су инструменти и апарати који се данас не користе, као што су бризгалица за директну трансфузију крви, апарат за вештачки пнеумоторакс, инструменти за ембриотомију, али и оригинални инструменти израђени по идејама наших лекара. Посебно је важан инструмент за ембриотрансфер – аспиратор бластоцисте, патент др Петра Радовића, који је први у свету дошао на идеју трансплантације људског ембриона. У поставци су и патенти проф. Митковића и проф. Башчаревића (фиксатори за дуге кости), као и предмети које је користио у свом раду академик Сава Перовић.

У оквиру посебне целине приказани су развој војносанитетске службе и њен рад током ратова у 19. и 20. веку. Овом приликом Српско лекарско друштво изражава велику захвалност многобројним лекарима и њиховим породицама, медицинским факултетима, Клиничком центру Србије и свим здравственим установама, чијим је поклонима током деценија формиран музејски фонд, што је омогућило да данас имамо богат и леп музеј.

Интерактивни водич

icon
Важне информације о чланарини
-Чланарина за 2022. годину износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 3.600,00 дин
-Чланарина за пензионере који не преузимају потврде о присуству континуираној едукацији (сертификат) износи 1.800,00 дин
-др медицине и др стоматологије као и чланови сарадници а који нису чланови Друштва, за потврде о континуираној едукацији (сертификат) плаћају 2.000,00 дин
icon
Пријави се на е-маил листу